Føler du deg stiv i nakken eller sliter med en musearm som ikke vil bort? Da kan det være verdt å ta en titt på hvordan datamusen er plassert og hvordan du bruker den.

Hva er optimal plassering av pc-mus?

Det er rart hvordan ting hoper seg opp på pulten i løpet av en dag-kjenner du deg igjen? Har musen fått plass mellom diverse dokumenter og utskrifter, eller kanskje den ligger fint og stødig oppå en bok?

Mitt første tips til deg er;

Rydd pulten! Sørg for at du har en god arbeidsflate. Musen skal plasseres i samme høyde som tastaturet og ikke ligge oppå ulike bunker med dokumenter! Har du en skulder som er vond eller begynnende senebetennelse?

Mitt andre råd er;

Unngå en stilling der musa ligger på siden av tastaturet, slik at du til stadig må vri skulderen utover for å nå datamusen. I denne posisjonen må muskulaturen som stabiliserer skulderleddet jobbe mye, og spesielt en liten muskel , m. infraspinatus, får mye belastning.

Mitt tredje råd til deg;

Plasser musa så nærme tastaturet som mulig. Supert om du har en type «mousetrapper» der du jobber mest mulig med armene samlet foran deg, og slipper denne uheldige vridningen i skulderleddet.
Tiltagende hodepine?

Mitt fjerde råd;

Tenk på å slappe av i skuldrene! Det hjelper lite med all ergonomisk tilpasning og finjustert stol om du likevel trekker skuldrene oppunder ørene. Ta deg noen pauser i løpet av arbeidsdagen og gjør litt god gammeldags tøy og bøy;)

Mot slutten av dagen begynner kroppen å bli sliten. Den vil automatisk prøve å finne avlastende posisjoner som ikke krever fullt like mye muskelarbeid.
Unngå posisjoner hvor du henger på albuen og samtidig jobber med pc-musa!

Har du tennisalbue eller smerte i underarm?

Mitt siste tips til deg;

Sett av litt tid til å strekke ut muskulaturen i underarmen. Hos oss på City-klinikken har vi mange tips og råd i forhold til dette. Noen merker bedring ved å endre til vertikalt stilt mus eller ergonomisk mus. Hvis du har mulighet til å heve bordet og stå å jobbe, så gir dette kjærkommen variasjon og endrer belastningen på underarm og skuldre.

Variasjon er viktig for å unngå belastningsskader!

Hilsen Anette
Naprapat