Albue

Tennsialbue

Dette er den vanligste “skaden” jeg ser. Det er ofte forårsaket av stor belastning på kort tid. Med det så mener jeg at du bruker armen mer enn hva den er vandt til. Det kan være fra å øke treningsmengde, oppussing eller vasking hjemme. Folk som jobber med hendene (håndverkere, musikere osv) er oftere utsatt for tennisalbue. Hvilken struktur som er skadet er fremdeles diskutert, men for enkelhets skyld blir det ofte kalt for senebetennelse

Smerten blir ofte beskrevet som skarp ved berøring og dyp og verkende ved hvile. Den sitter på yttersiden av albuen, spesielt ett punkt på benet (ulna) og langs muskelen ned mot håndleddet. 

 

Kjenner du deg igjen i et eller flere punkter? 

  • Smerte når du håndhilser
  • Smerte når du holder kaffekoppen
  • Svakt grep
  • Smerte når du vrir håndleddet, som når du bruker skrutrekker

 

Behandling av tennisalbue er ofte manuell behandling sammen med øvelser og hvile. Kirurgi er også et alternativ. 

Det er viktig å ta tak i tennisalbue tidlig da smerter kan vare i over et år før den går over av seg selv. 

Musearm

Musearm er et bredt begrep som kommer av overbruk av datamus. Spenninger kan sette seg på ulike deler av arm, skulder og/eller brystrygg. 

Dette kan være grunnet mye statisk arbeid og kan gi stråling fra skulder, helt ned til en eller flere fingre. 

Behandling av musearm varierer fra smerteområde og andre kliniske funn. 

Pulled elbow

Pulled elbow er når et av 2 bein (radius) i underarmen sublukserer (går ut av ledd).Dette skjer oftest hos barn under 2 år, og nesten aldri barn som har passert 7 år. 

Sublukseringen skjer når barnet får et hardt drag i armen, for eksempel når barnet og en voksen holder hender og barnet faller. Hvis den voksne drar for hardt i armen kan det gi pulled elbow. 

Behandlingen er å reponere albuen. 

Kickstarter kroppen

Har vært til behandling hos både Ingrid og er kjempefornøyd hver gang. De får kickstartet kroppen og har gjort meg klar til annen trening, samt låst opp/løst opp når kroppen har stivnet litt. Anbefales!

Odd Tore