Har du tilgang til hev- og senkbare bord på kontoret? Bruk det da vel! For eksempel kan du heve bordet før lunsj og når du går for dagen. Da står det klart, og i stedet for å sitte hele arbeidsdagen har du nå fått til to stå økter-kjempebra!

Hvorfor bør jeg stå og jobbe?

Når du står bruker du muskulatur som er viktig for god holdning og balanse, såkalt postural- og kjernemuskulatur. Det er spesielt bra å stå rett etter lunsj. Hvis man sitter bøyd over pc på full mage vil dette øke buktrykket og gjør det vanskelig for diafragma (pustemuskelen)å bevege seg nedover. Står man derimot, vil det gi mage/tarmkanalen og puste mekanismen bedre arbeidsforhold. godt for sirkulasjon og blodgjennomstrømningen. Det avlaster og styrker rygg/korsrygg. Endrer arbeidsposisjon og dermed belastning på en sliten og vond musearm eller tennisalbue. Sitter man over lengre tid er det lett å synke sammen og henge på ryggsøylen. Dette gir feil belastning på rygg og nakke, hvilket kan føre til eks. spenningshodepine, korsryggsmerte, skulderproblematikk og prolaps skade. Når du står er det flere muskler i arbeid, dermed bruker du flere kalorier og øker din forbrenning. Variasjon i seg selv er viktig i forebygging av belastningsskader.

Hvor høyt skal bordet være?

Høyden på bordet bør være slik at du får god støtte av underarm og at skuldrene slapper av. Jobb med musen og tastaturet nært kroppen for å redusere belastningen på nakke, skuldre og armer. Pass på at du ikke står med for mye strekk i knærne. Kneets posisjon skal være rett over tærne, slik at det ikke faller innover. Hvis det ikke er ergonomiske ståmatter på jobb, kan det være lurt å investere i et par gode sko.

Hvor lenge bør jeg stå?

Mange lurer på hvor lenge de bør stå og jobbe. Svaret er egentlig så ofte som mulig, man anbefaler å endre arbeidsstilling minst en gang i timen. Lytt til kroppen!begynner du å kjenne deg litt sliten i korsryggen, henger på hoften eller står/veksler på ett ben kan det være lurt å endre stilling, tøye litt eller ta seg en tur bort til skriveren eller en god kollega!

Lykke til!