I takt med at gradene stiger på termometeret begynner mange å børste støv av sykkelen. Er du en av de som sykler når våren kommer? Forrige uke nevnte to av mine kunder at de fikk vondt i ryggen når de syklet. Korsryggen og nakken blie sliten og smertefull. Har du også opplevd det? Når to stykk i løpet av en dag lurer på sykkelteknikk, er det garantert flere der ute som lurer på det samme. Jeg vil i derfor prøve å gi deg noen gode tips til å finpusse på teknikken for å unngå vondter.

Høyden på setet

For å utnytte kraften i beina best mulig er høyden på setet viktig. Du skal ha en lett knekk i kneet når pedalen er lengst nede. Du skal ikke måtte strekke beinet helt ut, da er setet for høyt. Der er også bedre å ha setet for lavt enn for høyt.

Styret

En lett knekk i albuen er riktig høyde/avstand. Dersom du har strake armer vil dette i større grad belaste skuldre og nakke. En bøy i albuen vil også gjøre at du blir mer stabil og får en bedre reaksjonseve i forhold til svinger osv. Vekten til kroppen skal i størst mulig grad være over setet, ikke styre.

Tråkk

Får å sykle økonomisk er det viktig med et rundt og rytmisk tråkk. Du skal være aktiv mellom kl 12-18 (nedtråkk), men også mellom 18-24 (opptrekk). Tenk her på at du skal løfte knærne og være mobil i anklene. Kraften skal starte litt før kl 12 og kl 18.  For å få best kraft i tråkket skal tåballene være mest mulig sentrert over pedalaksen.

Kjernemuskulatur

Dette punktet er et av de viktigste i forhold til å unngå ryggvondt. Det er derfor viktig å trene kjernemuskulaturen utenom syklingen. Det er viktig å ha en aktiv kjernemuskulatur for å unngå at kroppen ikke skal vingle fra side til side. Kjenn at du aktiverer magemusklene og ikke bare henger på ryggen og armene. Med en stabil kjerne vil vi kunne sentrere mest mulig kraft ned i pedalene. Dette gjelder spesielt når vi står oppe og syker fort. Det er sykkelen som skal bevege seg fra side til side, ikke kroppen.

Håper dette gir deg en bedre sykkelopplevelse!

Osteopat Tonje <3