Jeg vet at du ”må” ha med deg en hel del ting hver dag når du skal på jobb eller på trening. Men hvordan er det best å frakte med seg alt dette? Skal du velge en veske du bærer på skulderen, en veske/bag du henger skrått over kroppen eller en sekk?

Alle vet at sekk er best, men hva med en veske som henges på ”skrå”?
Alle vet at sekk er best for ryggen, men dessverre er det ikke så mange som velger den til tross for at vi vet at sekken er best for nakken og ryggen.
Du er kanskje en av de som tror at den vesken du henger på skrått er bedre for ryggen, skulderen og nakken din. Men er den egentlig det?

Mange tror at alternativet med å ha en veske hengende på skrått er bedre enn vesken du har hengende på skulderen. Les videre så del med meg om du fortsatt sitter inne med den samme oppfattelsen når du kommer til slutten.

Hva skjer med kroppen når du bærer en ”skrå” veske.

Har du tenkt over hva som skjer når du har en skrå veske?
Uansett om du går med en veske på skulderen eller en veske som henges på skrått vil tyngden presse deg ned på skulderen slik at ryggen din blir som en banan/skeiv i ryggen. Dette motvirker du med å løfte opp skulderen uansett hvordan veske du bruker. I tillegg vil du med en skrå hengende veske få skulderremmen presset skrått inn i halsen i overgangen nakken og skulder. Stadig trykk over dette området kan være med på å gi deg låsninger i overgangen nakke/bryst/rygg. Bærer du for eksempel treningsvesken på denne måten får du ekstra belastning på virvlene og musklene i dette området. Disse sturkturene må da jobbe i mot presset fra skulderstroppen. Kink er derfor ikke uvanlig hos dere som bærer treningsbagen på denne måten. Det er heller ikke uvanlig med hodepine, stive skuldre og dårlig holdning.
I tillegg blir du hengene ut på den ene hoften slik at ryggen din blir seende ut som en s-form.

Du trodde kanskje dette var alt, men dessverre er ikke dette de eneste ulempene. For i tillegg får du et drag av bagen eller vesken som gjør at kroppen blir vridd rundt. Noe som igjen gjør at du blir trøtt og sliten mellom skulderbladene og i korsryggen og låsninger som setter seg ved bh-stroppen blir et faktum.
Ved du hvilke plager du kan få ved evt låsninger mellom skulderbladene?
Du kan få:
– problemer med å rette deg opp fordi det føles tung.
– dårlig holdning
– synker sammen når du sitter
– en dårlig sittestilling
– tungt for å puste dypt inn
– smerter mellom skulderbladene
– hodepine
– nakkesmerter og mye, mye mer

Nå er du vel ferdig med alle ulempene, tenker du sikkert nå. Jeg har skjønt at jeg ikke burde gå med en tung veske hengende på skrått, men nei da. Jeg er ikke ferdig. For i tillegg vil bagen du har hengene bak på den ene hofta hindre full rørelse i hofta slik at du ikke får skrittet helt ut når du går. I tillegg vil du få ”slag” tilbake mot hofta for hvert skritt du tar, noe som igjen gir økt belasting på hofta og korsryggen din.

Konklusjon

Ja, sekker er best for ryggen, men skrå vesker kan være ok en gang i blant. Men de kan altså være med på å gi deg låsninger og muskelspenninger, smerter i nakke, mellom skulderbladene, i korsryggen og i hofta.

Dersom du velger en skrå veske så ikke fyll den så tung. Som treningsbag ,weekendbag og stellebag bør du velge en sekk i stedet. Med sekk får du belastingen fordelt på begge skuldrene og hele ryggen. Du vil da få mindre vondt i ryggen, skuldrene, nakken, korsryggen, og du synker mindre sammen i brystryggen. Det var mye positivt med sekk det. 😉

Husk – det fins fine sekker og det fins lette skuldervesker.
Variasjon er fint. Men uansett hva du velger å bære i så er jeg sikker på at du kan ha med deg en brøkdel av det du har. Så rydd opp og fjern det du ikke trenger.

For moro skyld – kan ikke du bli med på et lite eksperiment. Vei vesken din i dag og del med meg hvor mye den veide.

Jeg gleder meg til å høre hvor mye din veske veide.

Marianne, naprapat

http://https://youtu.be/3CSb81oEfcQ