Sliter du med hodepine, og er du usikker på om du har spenningshodepine eller migrene? Lurer du på hva du kan gjøre for at du skal få litt mindre hodepine, litt færre anfall, eller litt svakere hodepine? Da er dette innlegget for deg.

Spenningshodepine

Spenningshodepine er absolutt den vanligste formen for hodepine, men det finnes jo som sagt også migrene, Hortons hodepine og hodepiner som er utløst av andre årsaker. Spenningshodepinen er som oftest tosidig. Veldig mange beskriver den som en hjelm, noe som trykker, noe som murrer, som et trykk i bakhodet. Den kommer veldig ofte av spent muskulatur, f.eks. i overgangen skulder/nakke som stråler opp, spenninger bak i nakken, foran på halsen, i kjevene og opp i tinningene. Spenningshodepine er noe som ofte kommer suksessivt, den kommer og går litt, den kommer oftest utover dagen, men du kan også våkne med det. Våkner man med det, synes jeg ofte det har en sammenheng med dårlig søvnkvalitet, eller med sovestillingen din. Så kanskje du skal ta en titt innom innlegget vårt om sovestilling: om soving med pute, soving på magen, og så videre.

Hva kan du gjøre?

Spenningshodepine er noe som utløses av indre og ytre faktorer. Spiser du dårlig? Stresser du mye? Får du negative beskjeder? Sover du for lite? Sitter du dårlig? Står du dårlig? Har du for lite muskulatur? Drikker du for lite vann? Det er stort sett ting man kan jobbe med, enkle grep du kan gjøre for at spenningshodepinen din skal bli bedre. Du kan tenke litt på ergonomien din (ta gjerne en titt innom Anettes innlegg om ergonomi, holdning etc. på kontoret), og du kan prøve å redusere stress, øke søvnmengden, og så videre.

Hva gjør naprapaten?

Vi naprapater jobber mye med å få ned muskelspenningene og få økt bevegelighet i nakken slik at muskulaturen din skal takle hverdagen din bedre. Det gjør vi ved å massere og trykke opp spenninger som sitter i muskulaturen. Et triggerpunkt er et spenningspunkt som sitter i muskulaturen og gir smerter et annet sted enn der vi trykker. Hvis jeg for eksempel trykker ned i skulderpartiet, har det en tendens til å stråle oppover og framover rundt øret. Når jeg trykker på halsen så kan smerten gå fram i ansiktet. Å jobbe med spenninger øverst i nakken påvirker smertene i bakhodet og den hodepinen som man kjenner som et press på baksiden av øyet. Så det å jobbe med spenningspunkter er veldig viktig. Men man må også løsne opp på låsninger, slik at leddene beveger seg fritt og muskulaturen får jobbe fritt. For har du en låsning, vil det også påvirke at muskulaturen ikke beveger seg så bra som den skal. Dette jobber vi med hver dag. Men vi jobber ikke bare med å ta bort hodepinen, vi prøver også å finne ut hvorfor du får så mye hodepine, f.eks. ved å sende deg til optikeren for å ta en synstest.

Migrene

Men så er det migrenen. Den som kommer plutselig, den som setter seg på én side. Noen har migrene med aura, noen har migrene uten aura. De som har migrene med aura opplever prikkinger, lammelser på en side, synsforstyrrelser (sølvtråder som flyr foran øynene), og så videre. Forskjellen på en migrene og en spenningshodepine er at migrenen sitter på én side, og at man kan ha aura. De som har migrene har også veldig ofte kvalme – det er ikke så vanlig med spenningshodepine. Har du hatt mye hodepine, kan du selvfølgelig bli kvalm av smertene, men det er ikke det vanligste symptomet på spenningshodepine.

Kan naprapaten hjelpe meg med migrenen?

Migrene er en arvelig sykdom som må behandles med medikamenter av legen, så ta gjerne kontakt med legen din hvis du lurer på om du har migrene. Men da jeg gikk ut av Naprapathøgskolen, gjorde jeg et eksamensarbeid om migrene, der vi hadde én gruppe som ble behandlet og en gruppe som bare fortsatte sitt vanlige liv. Da så vi at ved å jobbe med naprapatbehandling, både med muskler og skjelett, der vi både masserte, trykket ut triggerpunkter, tok opp låsninger og tøyde, så fikk de som hadde migrene gjerne kortere anfall, svakere anfall, og de kunne kanskje redusere på medikamenter. Så det å jobbe med muskulatur har mye å si også for dere som har migrene. For vi ser ofte at spenningshodepine er årsaken til at migrenen blir utløst. Og får man mindre spenningshodepine, får man kanskje også mindre migrene.

Ellers blir migrene ofte trigget av sukker, koffein, søvnmangel, alkohol, hormoner, og så videre. Har du mye hodepine, kan det også være smart å skrive en hodepinedagbok: skrive ned hva slags type hodepine du har, hvor lenge den sitter, hva som hjelper og hva som ikke hjelper. Men har du bare hodepine en gang i blant, ville jeg heller bare jobbet litt med behandlinger allerede i dag.

Øvelser for deg med migrene og hodepine

Det første du skal gjøre er å rulle skuldrene rundt i store sirkler for å få i gang blodsirkulasjonen. Rull opp og bakover først. Prøv å dra skuldrene så langt bak du kan, og så framover igjen. Når du har gjort dette noen ganger, snur du og ruller skuldrene den andre veien. Bruk skuldrene og bruk albuene til å hjelpe deg rundt.

Så vil jeg at du skal tippe hodet over til siden, så du kjenner at det strekker på siden av nakken og i skulderpartiet. La armen være tung. Du kan eventuelt også legge den andre hånden over på motsatt øre og henge litt lett der, så du kjenner at det strekker. Hold i ca. 30 sekunder, før du vrir haka skrått ned mot brystet og kjenner at det drar skrått litt lenger bak i nakken. Gjenta samme øvelse på den andre siden.

Så vil jeg at du skal legge haka ned mot brystet og innover, vippe hodet over og tynge det nedover; ta tak under skallebeinet og heng nedover. Så kan du vri hodet litt den ene veien, og så den andre veien. Når du vrir på hodet, vil du kjenne at det strekker på de ulike sidene, mens når du holder hodet rett ned, vil du kjenne at det tøyer mer midt nede i ryggraden.

Gjør disse øvelsene litt hver dag, og jeg er sikker på at du vil få mindre spenninger i nakken, mindre hodepine og mindre migrene.

Du kan også se øvelsene utført her:

http://https://www.youtube.com/watch?v=uCuqcJFGG1Y

Jeg håper vi sees snart, så du kan få med deg enda flere gode og nyttige tips fra oss. Titt gjerne innom vår Facebook-side, du finner oss på www.facebook.com/cityklinikken.

Vi sees der!

Marianne