Skrevet av Marianne B. Thorell, Naprapat med over 20 års erfaring
Vi lever i en tid der vi tilbringer store deler av dagen i den digitale verden – enten foran en dataskjerm på jobb, med mobilen i hånda eller med et nettbrett i fanget. Men har du noen gang tenkt over hvordan dette påvirker kroppsholdningen din, og ikke minst din mentale helse? Kanskje kjenner du deg igjen i følelsen av en stiv nakke, en trøtt rygg, eller at hodet føles tyngre etter mange timer foran skjermen.
Hvordan påvirker kroppsholdningen din mentale helse?
Visste du at hvordan du sitter eller står påvirker både hvordan du føler deg og hvordan du opplever verden rundt deg? Prøv å tenke på det: Når du synker sammen i stolen eller lener hodet fremover mens du stirrer ned på mobilen, hvordan føles det? Føler du deg energisk og opplagt, eller blir du mer sliten og kanskje litt nedstemt?
Holdningen din signaliserer også til hjernen hvordan du har det. Når kroppen er i en inaktiv, sammenkrøpet posisjon, sender den signaler om tretthet og stress. Har du lagt merke til om humøret ditt endres etter lang tid foran skjermen? Kanskje du føler deg mer rastløs, stresset eller til og med nedfor? Kanskje har du lagt merke til at du mister energi, eller at oppmerksomheten glir bort?
Til refleksjon:
- Hvordan er kroppsholdningen din akkurat nå mens du leser dette?
- Har du kjent på at en dårlig holdning påvirker hvordan du føler deg, både fysisk og mentalt?
- Kan det hende at du bruker skjerm mer enn du egentlig trenger, og hva kunne du gjort annerledes for å unngå å overbelaste kroppen din?
Den digitale verdens innflytelse
I tillegg til fysisk ubehag kan den digitale verden bidra til mental tretthet. Vi er konstant utsatt for et hav av informasjon – meldinger, e-poster, notifikasjoner – og dette bombardementet kan gjøre at vi føler oss overveldet. Når vi synker sammen foran skjermen, kan kroppen forsterke disse følelsene, og skape en ond sirkel der både kropp og sinn blir påvirket negativt.
Hvordan kan vi bryte denne sirkelen?
Selv små justeringer kan ha stor betydning for både kropp og sinn. Når vi forbedrer holdningen vår, vil vi ikke bare føle oss bedre fysisk, men også mer til stede, mer energiske og mer i balanse mentalt.
Her er noen enkle tips for å starte:
- Løft mobilen opp til øyehøyde: Når du sitter og scroller gjennom telefonen, løft mobilen opp slik at skjermen er på øyehøyde. Dette hindrer at nakken din bøyer seg fremover og blir stiv. Hvis du blir sliten i armen, kan det kanskje være et hint om at det er på tide å legge mobilen fra seg?
- La skjermen komme til deg, ikke du til den: Om du merker at du synker sammen for å komme nærmere skjermen, juster heller stolen eller skjermen slik at du sitter oppreist. Du skal ikke måtte krøke kroppen din for å få sett skjermen.
- Sitt godt, stå bedre: Bytt posisjon regelmessig. Prøv å sitte med føttene flatt på gulvet, med knærne i 100 graders vinkel. Reis deg opp og strekk deg hver time. Dette vil gi musklene en pause fra den statiske belastningen, og øke sirkulasjonen i kroppen.
- Vær oppmerksom på hvordan du føler deg mentalt: Legg merke til hvordan du har det mentalt når du har sittet lenge foran en skjerm. Er det mulig at den sammenkrøpede holdningen forsterker følelsen av stress eller tretthet?
Vil du ha flere tips til hvordan du kan forbedre kroppsholdningen og unngå rygg- og nakkesmerter i en digital hverdag?
Ta en titt på våre tips for bedre ergonomi og skjermbruk: mammaklinikken.no/nettbrett
Kroppen din vil takke deg for det! Det er små justeringer som kan ha stor innvirkning på både fysisk velvære og mental balanse – og med enkle grep kan du få hverdagen til å føles lettere.