Naprapatene på City-klinikken møter hver eneste dag veldig mange som har vondt i hodet, stiv nakke, musearm, stråling ut i armen, tretthet mellom skulderbladene, vondt i korsryggen – og veldig ofte er det en følge av at vi bruker kroppen vår feil.

 

Hvordan sitter du?

Det er jo ikke til å stikke under en stol at vi bruker mye tid foran PC. Vi bruker mye tid foran skjerm hver eneste dag – og hvordan vi sitter er med på å påvirke hvordan kroppen har det. Derfor vil jeg gå gjennom noen enkle tips på hvordan du kan sitte på en bedre måte, slik at ryggen din, nakken din og skuldrene dine ikke blir så slitne.

 

Og det er veldig enkelt. Du trenger ikke å tegne merker på veggen, og du trenger ikke å være livredd for at noen kommer og låner pulten din. For det å i dag kjenne etter hvordan du egentlig sitter på, er den beste måten å sitte riktig på. Vi må alle ha variasjon, så husk at du skal variere, hver eneste dag, flere ganger om dagen.

 

Ikke du som skal flytte på deg

Ved hjelp av disse holdepunktene, så kan du både stå og sitte på en riktig måte. For det er akkurat det samme du skal tenke på uansett om du står eller sitter eller om stolen din er god eller dårlig. Det er de samme holdepunktene hele veien.

 

Det aller første jeg vil tipse deg om, er at det du bruker (PC etc.), er mye lettere å flytte på enn det er å flytte på deg. Det er mye lettere og mindre slitsomt for et tastatur å bli flyttet på, enn det er for deg å hele tiden gå mot tastaturet og skjermen. Så bruk de andre tingene, de døde tingene. La disse få lov til å flytte seg, i stedet for at du skal belaste og endre på kroppen din hele tiden.

 

Hvor er armen og albuen din?

Det første jeg vil anbefale deg å gjøre, er rett og slett å tenke på hvordan du sitter godt. Hvis jeg helt naturlig skulle ha bøyd armene mine opp, så ville de ha landet et sted der jeg hverken har hevede skuldre eller krummet rygg. Tenk at du sitter naturlig og bøyer armen opp, og se hvor underarmen lander. Da finner du den perfekte høyden på bordflaten.

 

Deretter vil jeg at du skal legge merke til hvor du naturlig ville hatt albuen din. Ville den vært framoverlent eller bakoverlent? Mange sitter ganske langt bak når de sitter og jobber. Og når vi gjør det, så begynner vi å bli slitne og faller sammen. Så igjen: Sett deg ned, vri stolen til siden og bøy inn armen. Da vil du se at armen gjerne vil være foran kroppen.

 

Når du har armen foran kroppen, så legger du armene ned på bordet. Og du kommer til å merke at det er en forskjell. Det er en forskjell uansett hva slags stol du sitter i eller hva slags bord du sitter ved. Kjenn etter hva som er riktig for deg.

 

Hvor er hendene dine?

Deretter, når du har knekken i armen, posisjonen, og du er framme ved pulten med armen, så lar du hele armen din hvile på bordet. Deretter legger du merke til hvor hendene dine er i forhold til tastaturet. Hvis touchen din er på feil sted, må du flytte laptopen/tastaturet slik at tastaturet er i forhold til fingrene dine. Du skal altså ikke flytte fingrene etter hvor tastaturet er, men tastaturet etter hvor hendene dine er.

 

På denne måten vil du sitte veldig mye bedre, og du kan kjenne at du blir mer avslappet i nakken og ryggen, og likevel ha en god posisjon.

 

Hvor går blikket ditt?

Det å jobbe på en laptop er kanskje ikke det beste – men det er noe vi gjør alle sammen, i større eller mindre grad. Dersom du har muligheten til å ha en ekstern skjerm, så vil jeg anbefale å ha den i øyenhøyde, og igjen tenke at skjermen skal komme til deg. Så hvis du begynner å bøye deg framover eller trekke deg unna, må du justere på hvor skjermen er.

 

Om du bruker en laptop, så husk at skjermen ikke alltid trenger å stå rett opp. For når den står rett opp, så må vi jobbe mer med nakken for å komme inn og se teksten, i stedet for at vi naturlig sitter slik vi ville ha sittet. La øynene falle der de naturlig ville ha falt. Da vil du se at det er mer naturlig å ha en skrå skjerm, for da kan du ta blikket litt nedover (uten at du havner med for bøyd nakke).

 

Kjenn etter!

Så mitt beste tips er faktisk å kjenne etter: Når jeg sitter slik jeg ville ha sittet, hvor skal jeg ha tastaturet? Og hvor skal skjermen være? På den måten, når du lytter til kroppen slik kroppen din normalt ville ha sittet, uten at du tenker på stolen og pulten, men at de tingene justerer seg etter deg, så vil du kjenne at kroppen din fungerer bedre. For havner du langt bak med armene, så er det lett å få strålinger ut i armene, det er lett å få mye vondt bak og foran på skuldrene. Havner du for langt bak, er det også lett å få knekken og trettheten mellom skulderbladene, hodepine, kink og trøtt og sliten korsrygg.

 

Unngå behandling

Dette er ting som naprapaten behandler – vi jobber med triggerpunkter og tøying. Men du trenger ikke å få de plagene så lenge du tar vare på kroppen din og spiller på lag med den.

 

Jeg håper at disse tipsene er nyttige for deg, og så gleder jeg meg til å dele flere tips med deg etter hvert.