Hei! Hvis du leser denne artikkelen så er du også et friluftsmenneske som meg!
Det jeg kommer til å fortelle om er min erfaring med tursekk fra min tid i forsvaret. Jeg jobbet som sersjant og har mange pakkeleksjoner på ryggen (hehe). Så jeg har vært borti folk som aldri har hatt en tursekk på ryggen til folk som lærte meg opp og ga meg enda mer tips og triks.

Kjøp av sekk

Vi kan starte med det første man gjør før man går på tur, og det er å kjøpe sekken. Dette er det vi skal gå gjennom

  • Størrelse på sekk
  • Rygglengde
  • Engangsjustering

 

Størrelse

på sekken bestemmes av hvor mye plass det er i dem og det måles i liter (L). Både vær og hva du skal bruke den til bør hjelpe deg å bestemme størrelsen du vil kjøpe.

  • Ved en dagstur 4-6 timer holder en 10-25L.
  • Tur med overnatting 20-35L.
  • 3 dager lang tur minst 35L.

 

Rygglengde

måles fra C7 og hoftekammen. C7 er den kulen som skiller nakken fra brystryggen og som ligger på ca samme høyde som skuldrene dine. Hoftekammen er den øverste delen av hoftekbene og er gjerne gjemt bak litt sideflesk.

Rygglengden måles i cm eller i Small, Medium og Large. Dette er noe man MÅ gjøre før man kjøper tursekk.

C7  Hoftekammen 

Størrelse Rygglengde Høyde
Small 39-43cm 160-170cm
Medium 44-47cm 170-180cm
Large 47-51cm 180-195cm

 

Engangsjusteringen

er når man tilpasser sekken for at den skal være like lang som rygglengden din. Det varierer fra sekk til sekk i tillegg til størrelse, men det viktigste er at den mesteparten av vekten skal være på beltet rundt hoften. Det er hoftekammen som skal være minst 80% av sekken til en hver tid. Stroppene over skuldrene har som oppgave å stabilisere. Det vil si at når du har på deg sekken skal det presse mer på fremsiden av skuldrene enn på toppen. Dette kan være veldig uvant for noen, men etter å ha gått i 3 timer vil merke er for det beste.

Her sitter sekken for lavt. Da bærer man ikke så mye med hoftene, men med skuldrene. Sånn skal sekken sitte. På hoftekammen og stroppene skal ikke hvile på skuldrene, men sørge for at sekken ikke tipper bakover. Her er sekken for høyt og beltet rundt hoftene vil være plagsomt fordi det presser rett på magen.

 

Håper dette har hjulpet deg i å finne riktig sekk! Følg med på City-Klinikken sin blogg for å lese om pakketips og tilpasning av sekk under turen!

Naprapat Tore