De siste ukene har vi fått en liten forsmak på våren med solen som varmer, lite nedbør og bar bakke. Flere av mine kunder har børstet støv av joggeskoene som har ligget i dvale over vinteren. Kjenner du deg igjen? Jeg merker også at treningssentrene begynner å fylles opp på lik linje med starten av januar. Oslo sin befolkning skal komme i form, gjerne i løpet av kort tid. Her har jeg noen smarte tips for å unngå belasningsskader som ofte kommer som en følge av «to much, to soon».

Start rolig – gradvis økning

Mange blir litt for ivrige når våren kommer. Kroppen trenger tid til å tilpasse seg et endret aktivitetsnivå og «ny» type belastning. Det er derfor viktig å strate rolig slik at kroppen klarer å adaptere.  Spill på lag med kroppen din, ikke overkjør den. Er målet å løpe en mil 2-3 ganger i uken, start med en økt på 5 km. Ikke begynn der du sluttet sist. Og mitt tips er her selvfølgelig å aldri slutte helt 😉

Husk TTT – «Ting tar tid».

Variasjon

Varisjon er ofte nøkkelen til suksess, ungså ensformig trening. Varier treningsmengde og treningsform. Kroppen tåler større belastning dersom du utsetter den for ulikt type stimuli. Varier mellom kondisjonstrening og styrketrening. Og varier mellom de ulie formene for trening. Kjør langkjøring og intervaller, hard styrketrening og lettere trening med fokus på flere repetisjoner.

Restitusjon

Under en treningsøkt bryter vi ned kroppen. Dersom du gir kroppenmulighet til god restitusjon klarer du å utvikle dine fysiske egenskaper over tid og du vil oppleve remgang. Kroppen trenger restitusjon i form av tilstrekkelig og næringsrik mat og søvn. Dersom du ikke gir kroppen hvile og næring er du i større grad utsatt for stagnasjon av din fysiske form og skader.

Ønsker deg en nydelig vår med masse bra trening og restitusjon,

Osteopat Tonje