Vi er alle godt kjent med begrepet fysisk helse. Vi vet at vi har god helsegevinst av å trene musklene våre, med hva med vår mentale helse? Kan vi tenke oss glade? Hvilken innvirkning har tankene våre på hvor tilfredse vi er med tilværelsen? Dette er store tanker og store ord. Tankens kraft er veldig viktig og aktuell på mange områder. Det blir lagt mer og mer vekt på mental trening i blant annet arbeidslivet, ved personutvikling og i toppidretten.

Verdier og målsetninger

Hva er dine verdier? Hva er det som er viktig for deg å prioritere å ha i livet ditt? 

Eksempler på verdier kan være familie, forutsigbarhet, utvikling, ærlighet osv. Verdiene dine danner en rettesnor i liv ditt og ligger til grunn for de valgene du tar. For de fleste ligger verdiene først og fremst i underbevisstheten. Jeg opplever sjeldent at mine kunder er bevisst hvorfor de handler som de gjør.

Så hvorfor er dette så viktig da? Dersom du gjør deg kjent med dine verdier vil du i større grad kunne ta valg som samstemmer med verdiene dine. Med en gang du tar valg som ikke er forenelig med dine verdier vil du oppleve stress og ubehag. Du har sikkert angret på at du sa deg villig til å jobb lengre en dag du egentlig hadde lovet å komme hjem til middag med familien?

Målsetning er også et viktig verktøy for å få gjennomført det du ønsker i løpet av en gitt tid. Mål og verdier henger veldig tett sammen og bør gjenspeile hverandre. Et mål om å bli sjef/toppleder vil over tid oppleves som stressende dersom verdiene dine er familie eller frihet. Er verdiene dine kunnskap og utvikling vil det stille seg annerledes. Så målene du setter deg bør passe sammen med verdiene dine.

Positivt fokus

Å ha et positivt fokus er lettere sagt en gjort. Likevel er det ofte små tiltak som skal til for at du klarer å gjøre endringer. Som på alle andre arenaer er det også her viktig å starte i det små. Start med å skrive tre ting du er takknemlig for og/eller fornøyd med å ha gjennomført, hver dag. Gjør dette til en rutine før du legger deg til å sove. Et annnet alternativ er å starte dagen med tre ting du gleder deg til den kommende dagen eller tre ting du er flink til.

Selv om du kun fokusere på tre ting i starten vil denne rutinen potensielt kunne få en mye større innvirkning på hverdagen. Når vi først har begynt å sette pris på gode ting og ting vi er fornøyd med smitter dette ofte over på flere situasjoner i løpet av dagen.

Mine tips

  • Kartlegg dine grunnleggende verider, maks 5 stk.
  • Kartlegg familiens/kjæresteparets felles verider, maks 5 stk
  • Lag deg langsiktige og kortsiktige mål
  • Skriv tre ting du er takknemlig for hver dag (gjerne før du starter dagen og på slutten av dagen)

Håper dette har gitt deg noen tips,

Osteopat Tonje