Vi får ofte telefoner og mail fra kunder som får kink i nakke/rygg eller andre kroppslige plager når de er på ferie. Kjenner du deg igjen? Vondt i korsryggen etter løft av tunge kofferter og nye senger eller nakkevondt etter en flytur? Jeg skal gi deg noen tips slik at du slipper å krangle med kroppen din i ferien.

For mange er det ofte mye å gjøre i forkant av ferien. Du skal gjøre deg a jour med ting på jobben, pakke, rydde litt i huset osv. Listen er ofte lang med gjøremål før ferien kan starte. Overgangen fra et økt stressnivå til late dager kan være utfordrende. Det tar ofte noen dager før kroppen klarer å «skru av».  Og når den først klarer det kommer ofte plagene som har ligget å ulmet en stund, men som kroppen ikke har hatt tid til å gi oppmerksomhet.

Tips 1: Ro ned noen dager før ferien.


Prøv å unngå for mye stress og for lange to-do lister. Lytt til kroppen og ta tak i problemene før du drar på tur. Mye kan gå over fort dersom vi gjør noe med det tidlig.

Tilbake til den «livsfarlige» kofferten som ødelegger ferien for mange. Mange føler at ryggen er skjør og at det er lite som skal til for at ryggen blir vond. En typisk bevegelse mange frykter er å bøye ryggen, og enda verre om du i tillegg skal løfte noe. Frykten er ikke ugrunnet, mange har erfart at fleksjon gir ryggsmerter. Jeg vil likevel tørre å påstå at ryggen din er veldig sterk og at den i utgangspunktet ikke skal ha noe problemer med å bøye seg og plukke opp ting fra gulvet. Men det kan være smart og noen ganger nødvendig å gjøre små justeringer for å bistå ryggen.

Tips 2: Bøy i knærne, aktiver mage og rygg og bruk sete- og lårmuskulaturen til å reise deg opp.

En annen typisk «ferieplage» er nakkesmerter. Du har sikkert sovnet på flyet og våknet opp med en vond nakke? For de fleste går smertene over etter en liten stund med bevegelse, mens det for andre kan blir værende. Det kan derfor være avlastende for nakken å ha med en pute for å støtte opp nakken i håndbagasjen. Puten kan også brukes på feire, ettersom mange synes hotellputene blir for store. Vi har også en tendens til å sitte litt for mye på mobilen og lese mye på ferie. Mye statiske stillinger vil kunne være med på å trigge smerter i nakken og øvre del av rygg.

Tips 3: Variasjon av nakkestilling og ta små pausen for å bryte opp et statisk mønster. Kroppen har det aller best når den får være i bevegelse.

Likevell er en av de største «syndene» på ferie er ofte at vi er for lite aktive. Vi sover lengre, tilbringer flere timer på en strandseng og har lange måltider. Alt dette er helt topp, dersom vi også sørger få å få litt aktivitet mellom de inaktive periodene.

Tips 4: Ta deg en morgentur, svøm, ta deg en litt lengre tur når du går på toalettet eller kjøper en is.

Små avbrekk er ofte det som skal til. Og spør du meg, er det litt lettere å nyte timene på solsengen når du har fått beveget kroppen litt i forkant 🙂

Ta en titt på innlegget om trening i ferien dersom du ønsker andre forslag!

Med det ønsker jeg dere en god og smertefri ferie,

Vi står klar for å hjelpe deg nesten hele sommeren <3

Osteopat Tonje<3

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!