Blir du hemmet av en vond skulder i hverdagen? Kjenner du på smerter når du skal løfte armen, kle på/av deg eller smerter som stråler ut i armen eller opp mot hodet ? Har du smerter om natten og vondt for å ligge på den ene siden? Se om dette innlegget kan gi deg noen tips.

Skulderen er et av kroppens mest komplekse strukturer. Skulderen består av flere ledd, herunder selve skulderleddet, forbindelsene til kragebenet og skulderbladet. Som du sikkert allerede har oppdaget har skulderen et stort bevegelsesutslag, den er designet for mobilitet. I tillegg til å ha mye bevegelse, kan vi også bevege skulderen i alle retninger, skulderen er et kuleledd. Sååå, hva innebærer dette?

Et mobilt kompleks som skulderen er helt avhengig av muskulaturen omkring. Musklene som virker på skulderbuen skal både stabilisere og skape bevegelse.  Skulderkomplekset består av muskler og led som kun har innvirkning på skulderleddet og strukturer som brer seg opp mot nakke, bak til rygg, frem mot brystet og ned mot albuen. Med andre ord, det er mange strukturer og regioner som påvirker skulderkomplekses og omvendt.

Hos de aller fleste utvikler plagene seg over tid, ofte på grunn av feil- eller overbelastning. Hos mange skyldes smertene en betennelsesreaksjon i muskelsenene. Betennelsesreaksjonen vi her snakker om er kroppens måte å reparere seg selv etter skade. Skadene oppstår i mange tilfeller også som en følge av en ubalanse mellom skulderens støttemuskulatur, holdningsmønster, arbeidsstilling,  inaktivitet eller etter en skade.

Uavhengig av hvordan skaden oppstod er det viktig å kartlegge skulderkompleksets og omkringliggende strukturers funksjon og hva som kan være årsaker til plagene. For de aller fleste vil riktig trening, veiledning og manuell behandling ha god effekt.

Tips til små endringer som kan redusere smertene:

  • Arbeidsstilling: rett deg opp i brystryggen, og trekk skuldrene bakover når du jobber. Støtt underarmene mot et underlag.
  • Unngå for mye ensidig arbeid, skap variasjon.
  • Bryt opp hverdagen med små bevegelser: rulle skuldrene bakover, rotere overkroppen, tøye brystmuskulaturen, små gåturer i lokalet
  • Trening: Styrk skulderens støttemuskulatur og musklene i rygg og nakke.

Jo før du får undersøkt og tatt tak i problemet, desto mindre blir ofte skadens omfang.

Ønsker den en god uke,

Osteopat Tonje

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!