Kjenner du på smerter mellom skulderbladene som kommer og går? Blir du sliten i nakken og øvre del av rygg etter en lang dag på jobb? Mange av mine kunder på klinikken opplever smerter og/eller ubehag mellom skulderbladene fra tid til annen. Typiske beskrivelser er gjerne stikkende/verkende smerter, slitenhetsfølelse, kramper eller en generell irritasjon i området. For noen sitter smertene kun her, men for de aller fleste sees problematikken gjerne i sammenheng med hodepine, nakkesmerter eller smerter/nummenhet i armer. Spørsmålet mange stiller er hvorfor oppstår disse smertene? Hva kan jeg gjøre for å bli bedre? Jeg kal prøve å besvare dette i dag.

Smertebildet er i de fleste tilfeller komplekse. Med det mener jeg at det ofte er flere årsaker til at plagene oppstår.

Det jeg erfarer ofte er en fellesnevner er:

  • Inaktivitet over et lengre tidsrom
  • Stress
  • Lite/ingen fysisk aktivitet
  • Svak stabiliserende muskulatur i relasjon til rygg, nakke og skuldre

Med inaktivitet sikter jeg her til kunder som har en statisk hverdag med lite stillingsforandringer. Det er med andre ord IKKE FARLIG Å SITTE STILLE. Det som gjør stillesittingen til en utfordring for mange, er at holdningen ofte blir statisk over lengre tid. Kroppen vår er designet for bevegelse og har det best når den får være i aktivitet. Gjennom bevegelser stimulerer vi blant annet til bedre sirkulasjon som er gunstig for muskler og ledd. Mitt tips er her å ta korte pauser i løpet av arbeidsdagen. Hent deg et ekstra glass med vann eller ta deg en runde rundt i lokalet for å bryte opp de inaktive periodene.

Vi kan sikkert alle kjenne oss igjen i at skuldrene kommer litt høyre opp og at ryggen synker litt fortere sammen når vi opplever stress? Du holder kanskje pusten og puster mer i øvre del av brystkassen? Dette er tilfelle hos mange av mine kunder. Stresset vil i seg selv kunne gjør oss mer mottakelig for smerte, ”smerteterskelen” går ned. Videre vil endringene som nevnt over kunne være med på at vi bruker kroppen annerledes over tid og at strukturene i området bli overbelastet og smertefulle.

Smerter mellom skulderbladene skyldes hos veldig mange lite aktive og svak muskulatur. Stabilisere muskulatur har en viktig og nødvendig funksjon for at kroppen skal kunne fungere på en best mulig måte. I brystryggen har vi stabiliserende muskler med virkning på blant annet skulderbladet og skulderkomplekset samt lokale muskelgrupper. Optimalt sett ønsker vi en muskulær balanse mellom frem- og bakside, her mellom brystrygg og bryst. For mange av oss skjer det mest vi gjør i løpet av en dag på fremsiden av kroppen. Kontorarbeid, holdningsmønster, matlaging, leking med barn osv. Med andre ord, vi har i løpet av dagen et høyre aktivitetsnivå/belastning av muskulaturen på fremsiden av kroppen. For å kompensere for denne ”skjevfordelingen” er det viktig å få en økt aktivering av ryggens muskulatur gjennom  for eksempel stillingsforandringer, små øvelser i løpet av arbeidsdagen og spesifikk styrketrening av viktige muskelgrupper. Økt fysisk aktivitet vil i seg selv også ha en gunstig effekt.

Ønsker du tips til øvelser du kan gjøre for å bedre smertene mellom skulderbladene

Click here to subscribe

Tonje

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!