Å starte med løping kan være en flott måte å komme i bedre form på, men det kan også være skummelt og utfordrende spesielt for nybegynnere. Mange opplever smerter i hofter, ben og rygg når de begynner å løpe, men dette behøver ikke å være tilfellet. Som naprapat vil jeg dele noen tips for å komme i gang med løping på en trygg og smertefri måte.

  1. Start gradvis

Det er viktig å starte gradvis for å gi kroppen tid til å tilpasse seg den økte belastningen. Begynn med korte distanser og øk gradvis over tid. Det kan være lurt å starte med å gå noen minutter, deretter jogge sakte i noen minutter før du går igjen. Etter hvert kan du øke tiden du jogger og redusere tiden du går.

  1. Ha riktig utstyr

Godt utstyr er avgjørende for en god løpeopplevelse. Investér i gode løpesko som passer dine føtter og løpestil. Dette vil gi deg god støtte og dempe støtene når du lander på bakken. Bruk også komfortable klær som puster og holder deg tørr.

  1. Tren styrke

Løping krever mye av kroppen, spesielt bena og kjernen. Tren styrkeøvelser for å bygge opp musklene og øke stabiliteten i kroppen din. Fokusér på øvelser som involverer hofter, lår og rygg. Squats, utfall og glute bridges er gode øvelser å starte med.

  1. Varm opp og ned

En god oppvarming vil forberede kroppen din på treningen og redusere risikoen for skader. Start med en lett joggetur eller gåtur før du begynner å løpe. Etter treningen, ta deg tid til å strekke og gi musklene tid til å avkjøles.

  1. Varier treningen

Varier treningen din med ulike løpeturer, hastigheter og distanser. Dette vil holde treningen interessant og utfordrende. Bytt mellom å løpe i ulendt terreng og flatt underlag for å utfordre forskjellige muskler.

  1. Lytt til kroppen din

Det er viktig å lytte til kroppen din og ta hensyn til eventuelle smerter eller ubehag du føler. Hvis du opplever smerte under eller etter løping, ta en pause og gi kroppen tid til å hvile og komme seg. Hvis smertene vedvarer, oppsøk en naprapat eller annen helsepersonell for å få hjelp.

Disse tipsene vil hjelpe deg med å starte med løping på en trygg og smertefri måte. Husk at det tar tid å bygge opp utholdenhet og styrke, så ikke stress og gi opp hvis det tar litt tid. Å starte et løpeløp kan være en stor utfordring, men også en utrolig belønning når du når dine mål.

 

God jogg!

Marianne