Opplever du  fra tid til annen smerter i nedre del av nakken og ut mot skuldrene? Kommer smertene ofte i perioder hvor du har mye å gjøre? Kjenner du deg igjen i plagene, følg med og få noen tips til hvordan du selv kan redusere smertene.

Nakke- og skulderplager er noe av det jeg ser mest av i klinikk. Hos de aller fleste har problemet ofte utviklet seg over tid, mens det hos andre kommer mer akutt. Jeg erfarer at noen av de vanligste årsakene til at smertene kommer er inaktivitet, statiske stillinger over lengre tid, et ugunstig holdningsmønster og STRESS. Jeg vil i dette innlegget snakke mest om sistnevnte. Hva er egentlig stress? Og hva gjør det med kroppen?

Stress kan defineres som ”en psykisk eller fysiologisk tilstand  som er kjennetegnet ved – eller ytre hendelser eller situasjon som fører til – en subjektiv opplevelse av å være under press i en slik grad at det oppleves som ubehagelig, belastende eller plagsomt”. Stress er et svært utbredt problem i dagens samfunn og er blant de ledende årsakene til langvarig sykemelding og uførhet i Norge.  Vi lever i en hverdag med forventninger fra både oss selv og fra miljøet rundt oss. Ønske om å innfri forventninger fra blant annet jobb, skole og venner/familie kan i mange tilfeller bli for mye. Hvorvidt en hendelse eller lignende oppleves som stressende, avhenger av ytre og/eller indre faktorer og hvordan vi håndterer disse påkjenningene.

Det er liten tvil om at stress kan være både en opprettholdende og en predisponerende faktor til kroppslige plager. Et økt stressnivå vil også muligens kunne påvirke smertebilde i negativ forstand. Du har helt sikker merket at smertene kanskje blir noe bedre om du gjør noe du liker fremfor en økt smertefølelse på dårlige dager. Det er likevel viktig å påpeke at stress i utgangspunktet er en livsviktig fysiologisk prosess vi ikke kunne vært foruten. Det er når stresset blir langvarig at problemene oppstår.

Jeg tror ikke vi klarer å unngå stress i hverdagen, men jeg tror de aller fleste av oss har en god mulighet for å redusere stressnivået vi utsetter oss for.
Så mine tips er her:

  1. Planlegging: jo mer forutsigbar hverdagen er mindre overraskelser og potensielle stressende situasjoner.
  2. Kutt ut ting du ikke MÅ gjøre og erstatt det med aktiviteter du/dere får energi av.
  3. Pusteøvelser/meditasjon

Så tilbake til nakke- og skuldersmerten, regioner som stresset ”setter seg” hos mange. Når smertene først kommer, eller for å forebygge, bruk noen minutter i løpet av dagen til å gjøre lette og enkle, men effektive øvelser for smertereduksjon og funksjonsbedring.

Tøy lett i nakken i sidebøy, rotasjoner og ned haken ned mot brystet. Kombiner gjerne bevegelsene for å nå de områdene som  er mest aktuelle for deg!

Ønsker du andre øvelser med god effekt for nakke og rygg, lest mitt forrige innlegg her.

 

Ønsker du tips til øvelser du kan gjøre for å bedre smertene mellom skulderbladene

Click here to subscribe

Hilsen Osteopat Tonje

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!