Plutselig var november over, snart er det jul. Sammen med gleden over at det snart er ferie og kos, følger julestresset hakk i hel. Kanskje har du også tenkt at du skal være ferdig med gavene når desember starte? For min del blir blir det ofte med tanker. Det ender ofte opp med handling i siste liten. Desember inneholder også for mange julebord, skoleavslutninger, middager osv. Det er med andre ord veldig mye som skal skje på kort tid, pusterommene er små og få.

Før julestresset starter tenkte jeg å dele et enkle tips med deg til hvordan roe ned når stresset kommer. For det kommer om du vil det eller ei.

Mitt tips er et enkelt ord på fire bokstaver – PUST.

Vi er helt avhengig av å puste, men få av oss er bevisst hvordan vi bruker den. Pusten er et fantastisk verktøy til å håndtere stress og utfordrende situasjoner – dersom vi bruker den riktig. Mange av de jeg møter i klinikk puster mye med øvre delen av brystkassen. Dette kan være med på å øke spenningene i nakke-, hals- og øvre del av rygg. Hovedpustemuskulen vår sitter i mellomgulvet, altså i endre delen av brystkassen. Dersom vi har hovedfokus på å få med denne store pustemuskelen – diaphragma – puster vi mer økonomisk. Vi får inn mer luft på kortere tid og samtidig bruker vi mindre energi på å puste.

Så hvordan puste riktig?

Legg en hånd på nedre del av magen og en hånd på de nederste ribbene på en side. Ved innpust skal du kunne kjenne en bevegelse begge steder.
Fokus: ikke blås opp magen, det er nedre del av brystkassen som skal gjøre jobben. Vi skal likevel kunne kjenne at vi får en liten bevegelse også i nedre del av magenKlarer du å puste dypt med nedre del av brystkassen og magen uten å bruke for mye krefter
Skuldrene skal ikke løftes opp mot ørene når du puster i hvile, men henge rolig og avslappet i en nøytral posisjon.

Så når stresset kommer: INHALE – EXHALE

Ta gjerne 5-10 gode ut og innpust når du kjenner et behov for å roe ned.

Ha en nydelig dag,

Osteopat Tonje

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!