Kjenner du på at tiden ikke strekker helt til og at du skulle ønske døgnet hadde litt flere timer? For mange av oss er det første som blir bortprioritert i hektiske perioder, treningen. Jeg vil i dette innlegget gi deg noen gode tips til hvordan snike inn litt øvelser i hverdagen, gjerne på jobben.

Økt aktivitet og trening er med på å forebygge plager i blant annet nakke og rygg. Viste du at en av de ledende årsakene til sykemelding og uførhet skyldes muskel- og skjelettplager?

Hverdagsaktivitet er et nøkkelord her. Prøv å få mest mulig aktivitet inn i hverdager. Det kan være alt fra å gå av trikk/T-banen et stopp før du skal av/på, gå trapper, leke med barna osv. Mulighetene til å snike inn litt aktivitet er mange, vi må bare være litt kreative og ikke legge listen for høyt. Vi har ofte for høye tanker om hva vi klarer i løpet av en dag og for lav om hva vi klarer i løpet av et år.

Vi tilbringer ca 8 timer på jobb hver dag, 5 dager i uken. For mange av mine kunder har det å gjøre øvelser på arbeidsplassen fungert bra. Du trenger ikke treningstøy eller utstyr og du trenger ikke å dusje eller bytte klær. Målet er å bryte opp den statiske arbeidsstillingen og skape variasjon.

Mine favoritt øvelser er:

 1. Presse skulderbladene sammen og ned
 2. Tøye fremside bryst
   • Alternative 1: Lage store sirkler med armene bakover
   • Alternativ 2: stå inntil en vegg eller dørkarm og øk avstanden mellom armen og brystet
 1. Tøye nakken ved å lage en stor sirkel med nesen
   • Roter med og mot klokka
   • Her kan du øke belastningen ved å legge et lett press på hodet under bevegelsene.
 1. Sitt på en stol med beina godt ned i bakken. Roter overkroppen så langt du kommer til hver side.
 2. Sitt på en stol med beina litt ut til siden. Start med å rulle nakken ned mot bryste for så å bøye deg videre fremover å ta i gulvet. Når du skal reise deg opp igjen, start bevegelsen i korsryggen, så brystryggen og avslutt med på rette opp nakken.

 

Ha en fin dag,

Osteopat Tonje