Jeg hører ofte at kundene mine dropper frokost og har sitt første måltid rundt lunsjtiden. Det kan skyldes dårlig tid og at mat ikke frister tidlig på morgenen. Kjenner du deg igjen?

Det første som slår meg er at frokostalternativene er for dårlige. Jeg er helt enig i at en tørr brødskive ikke frister klokken 7 på morgenen. Jeg er også enig i at jeg ikke gidder å bruke for mye tid på å lage frokost på morgenen. Så hva er alternativene våre? Hvordan kan vi legge til rette for at vi får i oss de næringsstoffene vi skal ha uten å bruke for mye tid på det? Det er mange meninger om hva som er en «riktig» frokost. Jeg vil gi deg noen alternativer som jeg selv bruker.

Kroppen trenger påfyll av energi på morgenen for å fungere. Noen næringsstoffer er viktigere enn andre. Det er fint å få i seg en god balanse av fett, fiber, proteiner og langsomme karbohydrater. Et inntak av gode næringsstoffer gjør at du holder deg mett i 3-5 timer. Dette er gunstig for konsentrasjonen, prestasjonen og for å unngå at du hiver i deg alt som er tilgjengelig mellom måltidene.  Mine favoritter er:

  1. Smoothie
    • 1-2 dl bær/frukt (Jeg elsker mango)
    • 2 never fersk spinat/grønnkål
    • Bruk gjerne også grønnsaker som blomkål, brokkoli, gulrøtter
    • 1-2 dl kokosmelk/mandelmelk/havremelk
    • 3-4 skiver avokado (jeg bruker frosne)
    • 1-2 ss chiafrø
    • Ca 5 mandler eller annen type nøtter
    • Saft fra 1/4 sitron
    • Proteinkilde:
      • Proteinpulver ca 20g
      • Yoghurt
      • Egg

Tips: Sett smoothieflasken klar dagen før med frossen frukt/grønnsaker, spinat og andre ingredienser som skal kuttes opp. Det eneste jeg tar i på morgenen er væsken, chiafrøene, nøttene og proteinkilden. Dette er gjort på under 5 minutter!

  1. Grove lapper (2 porsjoner, lager to måltider av gangen)
    • 1-2 dl havregryn
    • 1ts natron
    • 1 ts kanal
    • 1 ts kardemomme
    • 3 egg
    • 1-2 dl melk
    • 1-2 ss chiafrø
    • Valgfritt: 1 scoop proteinpulver (jeg bruker vanilje)

Tips: Lag kvelden før eller sett røra til svelling kvelden før du skal lage de. Havregrynene trekker til seg mye væske. Topp gjerne med cottage cheese og syltetøy med lavere sukkerinnhold.

  1. Chiagrøt/Chiapudding
    • 2 dl valgfri melk: kokosmelk, havremelk, mandelmelk uten søtning
    • 2-3 ss chiafrø
    • Alternativt litt søtning eller vaniljeekstrakt

Tips: Bruk et syltetøyglass. Rist godt slik at du blander frøene godt. Topp gjerne med bær og nøtter.

Blir det frokost i morgen?

Tonje