Hvordan ligger du når du sover? Ligger du avslappet med en pute som støtter godt opp i nakken og på en madrass som lar ryggen din hvile? Eller er du en av de som hver morgen våkner opp med en stiv rygg og vond nakken? Får kroppen din nok hvile i løpet av natten? Får du nok søvn og føler du deg uthvilt når du våkner?

Ikke det – da vil jeg gjerne få dele mine tips med deg om hvordan du får en avslappende og god natts søvn der musklene dine får tid til å slappe av og hente seg inn.

Puten – er den bra for deg?

Hvordan står det til med den puten din. Er den passe høy eller er den for lav? Usikker?

Slik bør puten være:

Når du ligger på ryggen eller siden bør puten være så høy/lav at nakken din kan ligge avslappet nøytral posisjon. Det vil si at puten din skal støtte godt opp i nakkegropa og ikke for mye på toppen av hodet. Slik at når du ligger på siden så får nakken din den støtte den trenger og forblir rett. Du trenger heller ikke å føre fram skulderen for at du ligge støtt.

Slik sjekker du puten din.

Mange puter kjennes gode ut når du legger deg på dem, men dessverre er det ikke alle putene som er like gode når de er i bruk. Jeg vil derfor anbefale deg å se på puten din når du går og legger deg. Hvordan ser den ut?  Må du puffe og ordne mye på den før du legger deg? Får du støtte i nakken?

Gjør så det samme på morgenen når du står opp. Se etter hvordan puten nå er. Gir den like mye støtte eller har det meste av puten forsvunnet opp mot toppen av hodet?

Puten du bør ha er en som gir deg god støtte selv etter at du har vridd og vendt på deg noen ganger i løpet av natten. Dersom du har havnet på magen kan dette være et tegn på at puten ikke gir deg nok støtte eller at madrassen er for myk.

Madrassen – er den bra nok for din kropp?

Alt for mange har en for hard eller for myk madrass. Som jeg har nevnt tidligere så er soving på magen ofte et tegn på en for myk madrass. Du har sikkert ligget i en hengekøye en gang. Syns du det var naturlig å sove på siden i hengekøya? Nei, ”hengekøye” soving på siden er som du sikkert ser for deg ikke så veldig komfortabelt. Det er det heller ikke som du henger ned i en alt for myk madrass. Musklene orker ikke å holde deg oppe hele natten, så da ruller du heller rundt på magen. Da kan du slappe godt av i magemusklene og henge som en banan. Godt der og da, men magesoving gir ofte hodepine, stiv nakke og vond rygg. Du kan lese mer om det å sove på magen her.

Jeg anbefaler deg å sove på ryggen eller på siden.

Slik sjekker du madrassen.

Når du ligger på siden kan du lett sjekke om madrassen din er bra for deg. En enkel måte å få gjort det på er å få noen til å ta et bilde av ryggen din når du ligger på siden. Ryggsøylen din skal ligge vannrett og en rett linje når du ligger på siden. Det gjør den når hoften og skulderen synker lett ned i madrassen.

Er madrassen for myk må du bruke mye muskelkraft for å holde kroppen oppe. Det samme skjer om madrassen er for hard – da må du bruker muskler for å balansere kroppen oppå madrassen slik at du ikke ruller rundt.

Må madrassen være ny og dyr?

Nei, det må den ikke. Det fins både bra billige og dyre madrasser. Det viktigste er at du finner en som passer deg.
Men husk å sjekke madrassen din igjen unnsatt om den er ny og dyr. Gjør det fordi det hender at det er en feil. Jeg har hatt pasienter her på City-klinikken som har hatt nye madrasser, men der det har vist seg at madrassen har hatt en produksjonsfeil. Jeg har også hatt kunder som har fått feil anbefaling eller der det har vist seg at madrassen er fin de 2 minuttene de lå på den i butikken, men når de ligger på den i mange timer – da fungerer den ikke.

Madrassen som er ny kan altså ha en feil eller være feil for deg.

Sjekk derfor madrassen og puten din i kveld!

Jeg setter veldig pris på å høre i fra deg hva resultatet ble hos deg. Og du ikke glem å henge deg på konkurransen om å vinne en god pute.

Sov godt!

Hilsen Marianne, Naprapat