Planlegging er for mange helt essensielt for å få unnagjort trening og andre gjøremål i hverdagen. Har du planene klare er det så mye lettere å tilrettelegge og ta hensyn til det du ønsker å gjøre og det du må gjøre. Planlegging kan «frigjøre» tid der du egentlig ikke tenkte det var mulig. Er du enig? Hverdagen er en ting, men hvordan stiller du deg til planlegging i ferien? Jeg vet at ferien ofte blir en motsetning til hverdagen. Rutiner, planlegging osv. faller bort. Jeg har lyst til å vise deg at ferien kan bli vell så bra, kanskje mer avslappene, om vi opprettholder planleggingen og rutinene våre.

Jeg hadde forrige uke en kunde som sa «jeg liker hverdagen best, da flyter alt så mye bedre». Men behøver det egentlig være slik? Å opprettholde deler av rutinene våre i ferien trenger ikke gå på bekostning av å ha det hyggelig. Tvert imot.

Mine tips til deg i jula er å:

1. Starte planleggingen god tid i forkant.

  • Tenk dagen før hva du ønsker å gjøre i morgen. Gjerne del tankene dine med de andre du er sammen med i jula. Har du familie og barn krever det ofte en del forberedelse i forkant av utflukter, aktiviteter osv. Være forberedt, så går alt så mye fortere. Og sparer du tid, skaper du også rom for å kunne gjøre andre ting i tillegg. Kanskje er det å ta deg en kopp kaffe eller å lese et kapittel i boken din.

2. Være fysisk aktiv 30 minutter hver dag.

  • Alle anbefales å være i aktivitet minimum 30 minutter hver dag. Fysisk aktivitet frigjør hormoner som gjør at vi blir mer opplagte og får «godfølelsen». Fysisk aktivitet trenger ikke være trening med høy intensitet. Det kan være en gåtur til butikken, en rolig skitur med barna eller noen enkle treningsøvelser på stuegulvet. Ferien er en super tid til å få inn litt ekstra aktivitet, da det er ferre andre gjøremål som må gjennomføres. Det er så mye bedre å legge seg på sofaet etter at du har vært i bevegelse.
  • Å opprettholde treningsrutinene gjør det også mye lettere å fortsette når ferien er over. Mitt tips her er å gjøre andre aktiviteter enn de du normalt gjør i hverdagen. Dette gir deg en liten «pause» fra rutinepreget. Et lite avbrekk gir mange ny motivasjon til å starte opp igjen på nyåret.

3. Bruk tid på de/det som gir deg energi og overskudd!

  • Øk bevisstheten din rundt hva og hvem du bruker tid på i ferien. Lytt til hva du/dere ønsker å gjøre og hva som er viktig for deg/dere. Bruk mindre energi på hva som forventes. Dra på hytta og dropp juleselskapene dersom det føles riktig.
  • Ta deg en treningsøkt hvis det gir deg overskudd selv om resten av familien tar en lang lunsj. Det er lov til å kjøre ditt løp. Men prøv i den grad det går å ta hensyn til de andre du er sammen med også. Kommunikasjon er ofte nøkkelen til suksess. 

Jeg ønsker dere med dette en super ferie og god jul!

Osteopat Tonje

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!