Sovestillingen din kan faktisk påvirke ekstremt mye hvordan kroppen din har det. Sovestillingen din er faktisk med på å gi deg hodepine, nakkevondt, stiv hofte, vondt i korsryggen – det å føle seg gammel og stiv når man reiser seg opp.

 

La oss se på hvordan vi sover. Kanskje jeg tar deg litegrann på fersken – men da kan du gjøre noe med det. For hvordan er det du egentlig sover?

 

Sover du på magen?

Veldig mange sover på magen. Og det å sove på magen, er som at jeg skal stå sidelengs med svai rygg og dytte hodet mitt over skulderen for å se på deg. I tillegg skal jeg løfte opp hofta og ta ut armen mens jeg står og snakker med deg. Og det er jo ikke så digg! Så hvorfor i alle dager skal vi sove sånn?

 

Det som skjer, er at når vi havner over i feil posisjon, gjerne fordi vi har feil pute eller madrass, så blir nakken, hofta og ryggen veldig stiv. For nei, vi hadde ikke giddet å stå slik jeg beskrev en hel dag og snakket med hverandre – så hvorfor skal vi ligge sånn i åtte timer på natta, når vi kjenner at det ikke er godt på dagtid?

 

Kroppen protesterer

I den posisjonen jeg beskrev over, har vi en tendens til å stivne oppe i nakken og få vondt nede i skulderen, noe som både gir hodepine, stiv nakke, dårlig pust, dårlig kondis og dårlig bevegelse i nakken. Har du noe av det? Kanskje du skal legge deg over på siden.

 

Det samme er det med skulderen din: Veldig mange kan kjenne at skulderen er litt klemt og at det er dårlig bevegelse i skulderen. Og igjen, nede i hofta: Akkurat det samme – samt det å ha stivhet nede i korsryggen:

 

Mange kan kjenne på stivhet og tretthet i korsryggen, rett og slett fordi de ligger i den nevnte posisjonen. Og når de plutselig står opp, så sier kroppen: Hæ? Skal jeg bevege meg i et annet mønster? Det orker jeg jo ikke!

 

Hva slags pute sover du på?

Jeg er en av dem som har sovet masse på magen. Det som gjorde den store forskjellen for meg, var da jeg gikk fra vanlig hodepute til formpute. Og det har mye å si hva vi sover på – for hvordan ser egentlig puten din ut på kvelden, og hvordan ser den ut på morgningen?

 

Veldig mange har jo de myke, kosete putene, og jeg skjønner hvorfor den veldig ofte er en favoritt, nettopp fordi den er mye mykere og mer kosete. Men problemet er: Når vi legger oss, styrer vi puten og får en god støtte i nakken – og så har vi snudd oss noen ganger i løpet av natta, og så ligger alt av pute lenger opp og ingenting der vi virkelig trenger støtte.

 

Nakken trenger støtte

Hvis du ser på meg (se video) når jeg står rett opp og ned, så går hodet mitt ut på siden, inn ved nakken og ut igjen mot skulderen – og det er jo sånn kroppen min egentlig har lyst til å være. Hodet har ikke lyst til å være nede på skulderen.

 

Så når vi sover på en pute som ikke gir nok støtte, prøver kroppen å finne støtte et annet sted – og da havner vi veldig ofte på magen. Derimot, når vi sover på en pute som passer til hodeformen, og som gir støtten mellom hode og skulder, inn i nakken, og lar hodet hvile – da får du ligge mye mer i ro i den posisjonen du ønsker.

 

Puten påvirker hele systemet

Jeg er veldig glad i  alfacare putene, fordi de former seg etter kroppen. Den kan kjennes litt stiv i det du legger deg på den, men den vil gi støtte der du trenger støtte, fordi den former seg etter kroppen din.

 

Puten endrer ofte hvordan vi hviler i resten av systemet, også. Sånn er det i hvert fall for meg: Jeg sover veldig på magen fortsatt, hvis jeg er på et hotell og ikke har god nok støtte på nakken min – da havner jeg opp i den posisjonen og kan kjenne på vondt i ryggen, vondt i nakken, stivhet og alt det der. Men har jeg god pute, så gjør jeg det ikke.

 

Skal du bytte sovestilling?

Hva med deg? Bør du justere litt på sovestillingen din? Sover du i den posisjonen jeg beskrev? Da er det kanskje på tide å gjøre noe annet. For meg var det ikke noe digg å snakke med deg i den posisjonen. Det er mye bedre å ha deg foran – og det er en grunn til det. Så gjør det også når du skal sove.

 

Håper dette var til nytte – for nei, du skal ikke trenge å ha en stiv nakke. Du skal ikke trenge å ha vondt i skulderen, tretthet mellom skulderbladene og vondt i korsryggen. Alt det kan komme av denne lille justeringen i sovestillingen din. Så del med meg: Skal du bytte sovestilling?