Føler du deg tungpustet eller kjenner du på at du ikke klarer å trekke pusten uten å anstrenge deg? Føler du deg stresset, har litt lite energi og opplever smerter knyttet til mellomgulvet eller nakken? Da er dette innlegget for deg.

Jeg vil tørre å påstå at alle vet at pusten er en våre vitale funksjoner, men hvorfor en den så viktig? Respirasjon, gjennom ut- og innpust, muliggjør gassutveksling. Ved innpust tilfører vi blodet oksygen og ved utpust kvitter vi oss med avfallsstoffer som karbondioksid. Tilstrekkelig med oksygen er helt essensielt for at ulike prosesser i kroppen skal kunne gjennomføres.

I tillegg til å være en livsviktig funksjon har pusten også andre viktige funksjon.

Viste du et godt pustemønster kan ha en innvirkning på muskel- og skjelettplager, fordøyelsesproblematikk, holdning og energinivå?

Respirasjonen reguleres av det ikke-viljestyrte(autonome) nervesystemet, vi trenger med andre ord ikke tenke på at vi skal puste. Til tross for at det er en overstyrt prosess, kan vi likevel gjøre noen enkle grep for å optimalisere og bedre pusten vår.

Hovedpustemuskelen vår heter diafragma og er lokalisert til mellomgulvet. Det er i utgangspunktet kun denne muskelen som skal være aktiv under innpust. For å aktivere denne store muskelen er vi avhengig av å få til å puste med magen og de nedre ribbene. I klinikk ser jeg daglig at veldig få av pasientene min har innarbeidet et godt pustemønster. En typisk pasient er kan presentere med symptomer i nakke, brystrygg, korsrygg, mellomgulvet og/eller magesmerter og oppblåsthet.

Hvordan kan du undersøke om du har et godt pustemønster?

  1. Legg en hånd på nedre del av magen og en hånd på de nederste ribbene på en side. Ved innpust skal du kunne kjenne en bevegelse begge steder.

  2. Klarer du å puste dypt med magen uten å bruke for mye krefter?

  3. Skuldrene skal ikke løftes opp mot ørene når du puster i hvile, men henge rolig og avslappet i en nøytral posisjon.

Som osteopat jobber jeg med strukturer som er viktig for en god og uanstrengt respirasjon, herunder blant annet nakke, korsrygg, diafragma, ribber og brystrygg.

Kjenner du deg igjen i problematikken over eller ønsker en undersøkelse av pusten, ta gjerne kontakt fot timebestilling eller en uforpliktende prat.

Tonje 🙂

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!