Det kan være greit å «stikke haka frem» enkelte ganger, men helst ikke på kontoret 😉

Stikker haka di ut, og ryggen ser ut som en C? Lurer du på om du har riktig sittestilling foran pc´n? Ta en kjapp titt på dine kolleger, og merk deg hvordan de sitter. Du kommer sikkert til å se mange ulike løsninger ved arbeidspulten, men tipper de fleste av dine arbeidskolleger har noen fellestrekk når det gjelder holdning.

Finner du noen av disse stillingene?

Øvre del av ryggen litt lut og bøyd fremover, haken stikker ut og skuldrene vender innover mot kroppen?Det du ser er veldig vanlig og kalles upper cross syndrom, eller med andre ord- dårlig holdning! Grunnen til at vi havner i denne posisjonen er pga. ubalanse i muskulaturen. Brystmuskelen og andre muskler som bidrar til å dra skuldrene inn og framover er ofte stramme, samtidig som musklene i øvre del av ryggen og bakre del av skuldre er for svake. Da får vi denne litt uheldige «reke-formen».

Start med haken!

En god huskeregel kan være å starte med haken.
Haken skal ikke peke ut, men komme inn mot halsen som en liten, myk «nikk». Det skal ikke være så mye at det virker veldig spent eller at du føler deg kvalt. Når haken er på plass vil du merke at du nå titter ned i bordet, for å kunne titte opp og få øynene i horisontal posisjon må du rette deg opp i ryggen og bruke magemusklene dine.

Huff-skal man sitte sånn??

Og, ja- det føles unormalt og anstrengende i førsten. Det er fordi muskulaturen din mest sannsynlig ikke er sterk nok, og fordi kroppen din er vant med og har innarbeidet seg en viss holdningen. Prøv å komme på det i løpet av dagen. Jo oftere du retter deg opp, jo enklere blir det til slutt;)

Riktig innstilt stol og plassering av PC.

Nå som du har funnet din beste kroppsholdning og positur, hvordan virker stolen du sitter på? er den for lav eller høy i forhold til pc?Kanskje bordet må justeres, eller kanskje stolen må vippes litt frem for å kunne opprettholde god kontakt med magemusklene. Hvis du har tilgang til en ergoterapeut eller annen terapeut på jobb vil jeg anbefale deg å få hun/han til å ta en sjekk. Vi kan også hjelpe deg med dette

Ser du skarpt?

Posisjonen der haken skytes ut, kommer gjerne når man konsentrer seg eller er stressa. Har du lagt merke til om du myser eller anstrenger deg når du skriver/leser på pc?Kanskje det kunne vært en ide og ta en sjekk av synet igjen? Muskulaturen som fører haken fremover kan bidra til eks. hodepine, svimmelhet, «tåkesyn», ubehag ved svelging dersom den er veldig spent.

Hva kan jeg gjøre for å unngå og «stikke haka ut»?

Som jeg nevnte tidligere oppstår dette pga. ubalanse i muskulaturen. Prøv å trene mer styrke av rygg og mellom skuldre, og mindre av muskulaturen foran-altså brystmuskulaturen. Legg gjerne inn noen strekkøvelser i løpet av dagen, med spesielt fokus på bryst-og nakkemuskulatur! Spesifikk trening av kjernemuskulaturen kommer også godt med. Er du usikker på om disse er på plass kan du lese mer om dette under spalten Trening eller titte innom MammaKlinikken sine sider
om samme tema.
Lykke til!
Mvh Anette