Kjenner du på smerter i nedre del av korsrygg og setet?
Utstrålende smerter ned i benet eller opp i ryggen?
Smerter når du sitter over en lengre periode, går lange steg eller bøyer deg for å plukke opp noe?
Jeg vil i dette innlegget prøve å gi deg et innblikk i bekkenets funksjon, anatomi og relasjoner til resten av kroppen.

For å ha det på det rene, bekkensmerter er ikke forbeholdt gravide og kvinner.

I min kliniske hverdag er bekkenproblematikk like aktuelt hos menn. Med bekkenet sikter jeg til strukturer mellom hoftene og korsrygg, kroppens senter. En av bekkenets viktigste oppgaver er å skape stabilitet. Leddene på bak- og fremside har lite bevegelse. Det betyr at dersom vi får en nedsatt bevegelse i leddene, vil en liten endring utgjøre en stor forskjell. Bekkenet beskytter viktige strukturer, spesielt våre reproduktive organer, samt blære og tarm. Videre er bekkenet et området for passasje av viktige nerver og blodårer til og fra ekstremitetene.

Som osteopat er jeg opptatt av å se sammenhenger. På grunn av bekkenets sentrale plasseringen i kroppen har det en stor påvirkningskraft og blir påvirket av omkringliggende strukturer. Bekkenet er derfor svært relevant i forhold til smerter i området, men også smerter nedover i bein og opp mot skuldre og brystrygg. Bekkenet er bindeleddet mellom under- og overkropp. Viktige områder/strukturer er korsrygg, hoftene, muskulatur, ligamenter og bindevev. Muskler er de strukturene som skaper bevegelse. Det er derfor i området mange muskler av viktighet, herunder; setet, frem- og bakside lår, den brede ryggmuskelen (fra bekkenkanten til overarm), hoftelddsbøyerne, ryggstrekkerne og magemuskulaturen. I tillegg til muskler har vi også bindevev som knytter ulike regioner sammen og er viktige i forhold til våre bevegelsesbaner. 

Typiske smerter for bekkenleddene er ensidige smerter i nedre del av korsrygg og ned i setet. Smertene kan komme av ensidig belastning som å ta på seg skoene, gå ut og inn av en bil eller lignende. Lokalisasjonen for plagene kan også spre seg oppover mot rygg eller nedover mot kne. Sjeldent går smertene ned under kneet når bekkenleddet er involvert. I min kliniske hverdag ser jeg ofte en sammenheng med svake stabiliserende muskler omring hofte/sete og smerter knyttet til bekkenregionen. Hoftene har, i motsetning til bekkenet, stor bevegelse. Små stabiliserende muskler  er derfor viktig! Når vi trener har vi ofte stort fokus på å trene store muskelgrupper og glemmer de viktigste små. Tenk på dette neste gang du drar på treningssenteret.

Har du noen spørsmål om dine smerter eller plager, send meg en mail (tonje@city-klinikken.no)

Ha en fin dag,

Osteopat Tonje <3

9 ting legen din garantert ikke fortalte deg om mammakroppen!

You have Successfully Subscribed!