Langrenn er en populær treningsform og mange finner frem langrennsskia og benytter seg av snøen når den endelig har kommet. Det er en skånsom og fin bevegelsesform. Under er det noen tips når du skal trene på ski og noen enkle råd for skiteknikken.

Øk gradvis!

Ønsker du å bruke langrennsskiene til å komme i form eller kanskje du har meldt deg på et turrenn som du ønsker å være best mulig forberedt til? Som ved alle andre treningsformer er mitt tips å begynne i det små og/eller på ditt nivå. Er du mamma så kan det være lurt å se tips fra min kollega her. Uansett, det er bedre å starte forsiktig og øke mengde og lengde på turene gradvis.

Intensitetsstyring!

Del gjerne treningen inn i rolig trening og hard trening. Dersom det blir et middels hardt tempo på det meste, blir treningen en ”lapskaus” og fremgangen blir liten.

Når vi trener bryter vi ned kroppen for så å bygge den opp igjen til å bli sterkere og i bedre form. For best mulig resultat er det viktig å gi kroppen hvile, nok og bra mat, varierte økter og restitusjonsøkter. Skill derfor på øktene dine og ha et mål med hver økt. Er målet en rolig restitusjonstur, så gå rolig hele turen – og ikke tenk at om jeg gir på i bakkene og jeg blir litt mer sliten så blir det bedre. Minn deg på hva du skal gjøre og gjennom før det.

Teknikk!

Det å trene litt teknikk når du går på ski er aldri feil, og det er motiverende når du mestrer og merker fremgangen. Du vil merke at du bruker mindre krefter på å gå samme distansen som tidligere og du vil antagelig gå fortere. Du behøver ikke å trene teknikk hele skituren, men vær bevisst på to-tre ting i 10 minutter én til to ganger i løpet av turen, og du har noen effektive minutter med teknikktrening. De to første tipsene er for klassisk teknikk, mens resten kan du fint jobbe med både i skøyting og i klassisk stil.

  • Forsøk å skli litt på hver ski og strekk ut ordentlig, slik at du ikke bare skyver skia frem og tilbake i sporet (klassisk).
  • Etter at du har sklidd frem på skia må du trykke skia ordentlig ned mot snøen. Bruk all tyngden din på én ski slik at smurningen fester seg. Spark deg fremover og strekk ut. Deretter flytter du tyngden din over mot den andre skia (klassisk).
  • Gå uten staver er noe man alltid kan gjøre mer av, uansett hvilket nivå du er på. Du får trent på å få tyngden over skia (den berømte ”tyngdeoverføringen”) og utfordrer balansen.
  • Tren balansen ved å stå på ett ben i nedoverbakke. Lek deg litt på ski og utfordre deg selv hele veien.
  • Tenk på rytmen. Jobb med armer og ben i koordinerte bevegelser og kjenn at du finner en rytme når du går, også uten staver – men lat som du har med stavene.

Det siste tipset er å gjøre klar skia i forveien og være forberedt på føret, det har du igjen for i løypa. God tur og lykke til!

Ingrid

Ps Del gjerne med meg hva du lærte.