Våren er rett rundt hjørnet. Det betyr vårrengjøring, sette ut hagemøbler og andre gjøremål som innebærer en del løft og bruk av ryggen. Det florerer mye informasjon rundt på nettet om hvordan du løfter på en best mulig og skånsom måte. Det er mange meninger om hva som er riktig og hva som er galt. Føler du deg usikker på hvordan du skal løfte? Hvis ja, er dette innlegget for deg!

De vanligste tipsene som gis er å «løfte med beina»og «bøye i knærne». Dette er begge gode tips, men er det farlig å ikke følge dem? Svaret er nei. Det er ikke farlig å løfte med ryggen, heller ikke når den er bøyd. Jeg føler likevel at dersom det er snakk om tunge løft kan det være fint å bøye i knærne og bruke lår og setemuskulatur. Dette er sterke muskelgrupper som er designet for å utvikle kraft. Det motsatte er likevell ikke skadelig. Et godt utganspunkt er å løfte på den måten som føles naturlig ut for deg slik at du unngår smerter.

Mange merker ofte at ryggen blir vond under/etter spesifikke aktiviteter. Et eksemepel er skifte av dekk og luking i beddene. Er det da farlig for ryggen å stå bøyd over dekkene og løfte? Eller kan det være andre faktorer som spiller inn? Jeg liker å trekke paralleller til andre aktiviteter. Har du gjennomført en tung knebøy etter noen uker med opphold? Eller kjent at du blir litt sår i kroppen etter årets første skitur? På lik linje er det med ryggen. Når vi utsetter kroppen for aktiviteter vi ikke har gjort på en stund kan dette oppfattes som noe «nytt og ukjent» for kroppen. Dette vil igjen kunne gi smerter og såre muskler og ledd.

Så hvordan kan du unngå at dette skjer? Ganske enkelt, du kan forberede kroppen på de ulike aktivitetene ved å bruke ryggen mer. Ved å bruke ryggen jevning forbereder du ryggen slik at den på en bedre måte vil tilpasse seg den belastningen du utsetter den for. «Øvelse gjør mester».

Styrketrening for rygg som innebærer løft vil gjøre deg rustet til dekkskifte. Og andre øvelser/aktiviteter hvor du utfordrer ryggmuskulaturen over tid vil gjøre det lettere å sitte bøyd over beddet i flere timer.
Ønsker deg med dette en smertefri start på våren,

Osteopat Tonje <3